Ridders en kastelen

Welkom in de middeleeuwen!

We startten ons project over kastelen met een uitstap naar het Gravensteen. Daar leerden we veel over wapens, de kamers in een kasteel, kantelen, ...





In onze klas maakten onze kleine schildknapen een ophaalbrug die echt omhoog en omlaag kon.


Daarna gingen we aan de slag om van onze klas een heus kasteel te maken. We hadden juist één probleempje. Onze grijze verf was op en we wilden grijze stenen voor ons kasteel... Na wat experimenteren ontdekten we dat wit en zwart samen grijs maakt! Veel wit zorgt voor lichtgrijs, veel zwart zorgt voor donkergrijs. En als schildknapen hielpen ze elkaar om de schortjes dicht te doen, net als een schildknaap helpt om een ridder zijn harnas aan te trekken.





We maakten onze eigen plannen om kastelen te bouwen. We stempelden met houten blokjes en een vriendje mocht ons plannetje nabouwen. Zo ontdekten we dat sommige torens niet gebouwd konden worden. Ronde blokjes blijven niet goed liggen en je kan er geen blokjes op leggen. Blokjes die zweven op het plannetje, kunnen we ook niet gebruiken.







Omdat we zelf ridders wilden zijn, planden we een ridderfeest waar iedereen tot ridder geslagen kon worden. ALS ze voldeden aan de voorwaarden natuurlijk. Want ridders zijn beleefd, trouw, lief voor anderen, stoer, kunnen paardrijden, kunnen vechten, kunnen mikken met pijl en boog of kruisboog, ... We leerden dat schildknapen een eigen wapenuitrusting kregen wanneer ze tot ridder geslagen werden. Daarom knutselden we ons eigen schild met zelfgekozen wapenschild op.



Voor het ridderfeest begon, planden we een toernooi. We oefenden voor het steekspel, probeerden zo snel mogelijk weg te lopen van de vijand en oefenden om te mikken. Schieten met pijl en boog was ietsje te gevaarlijk, maar Superjurjen toonde ons wel hoe het moest. Wij leerden mikken door een  werpspel te oefenen en knikkerkastelen te maken.





En dan was het eindelijk zo ver; de dag van het toernooi en het ridderfeest. We hielden onze eigen score bij en waren daarbij heel eerlijk, want ridders moeten eerlijk zijn! Na het toernooi noteerden we de punten, maar de uitslag bleef nog een verrassing. 






Na het toernooi maakten we broodjes. We kneden het brood met de hand, net als in de middeleeuwen!



Op het ridderfeest werden de winnaars van het toernooi bekend gemaakt en smulden we van de broodjes. 



Daarna werden alle kleuters tot ridder geslagen. 'Ik zweer trouw!' 'Ik sla u tot ridder!'



We vierden ook de verjaardag van Noë, Zoë en Febe! Gelukkige verjaardag meisjes en bedankt voor de lekkere traktaties!



Voor alle foto's van ons project klik je hier.