Knikkerbanen

Tijdens ons project rond knikkerbanen werkten we toe naar ons eindproduct; een knikkerbaan van onze klas tot bij juf Petra.

Hiervoor moesten we eerst enkele zaken onderzoeken... Onder andere de eigenschappen van knikkers en buizen.

We ontdekten dat we van buizen eenvoudig knikkerbanen konden maken. Die buizen hadden verschillende breedtes. We rangschikten ze van smal naar breed. We ontdekten ook dat ze een verschillende lengte hebben en rangschikten ze dan ook van kort naar lang. Ze waren ook van verschillend materiaal. Van metaal, plastiek en karton. Knikkers konden ook van metaal, glas of plastiek zijn. Daarom sorteerden we knikkerspullen op basis van het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. We leerden ook dat knikkers snel en traag konden gaan en dat dit te maken had met het gewicht en de grootte van de knikker en ook met de hellingsgraad. De buizen konden steil of vlak liggen. We wogen de knikkers ook om te bepalen of ze zwaar of licht waren. Ten slotte ontdekten we ook dat de opening van de buizen rond was en een knikker ook. Een knikker is echter een bol en de vorm van de opening was een cirkel. Een bol is rond langs alle kanten en een cirkel is rond langs de voorkant en plat.





Bij het uitproberen van de knikkerbanen ontdekten we dat we beste en smalle buis bovenaan plaatsten en telkens een beetje een bredere buis eronder hingen. Op deze manier kon de knikker makkelijk van de ene buis naar de andere rollen. Omgekeerd hebben we ook geprobeerd, maar ofwel viel de knikker uit de buis ofwel botste de knikker tegen de rand van de volgende buis en rolde hij er niet door.
DUS... Leerden we dat we onze buizen best van smal naar breed vastmaakten.



We wilden ook graag weten of een knikker overkop kon gaan en dus een looping kon maken. Op voorwaarde dat de knikker snel genoeg gaat, lukt het!



Verder bouwden nog volop aan verschillende knikkerbanen die dan ook grondig uitgetest werden.






Na al onze bevindingen en testfases, was het tijd om aan de gigaknikkerbaan te beginnen. Stap voor stap bouwden we onze knikkerbaan. We testten tussendoor steeds of de knikker er helemaal door ging en stuurden bij waar nodig. En dan was eindelijk het moment daar... De knikkerbaan was af!




We stelden ons knikkerbanenpark open voor bezoekers en de kinderen van de andere klassen mochten onze knikkerbanen komen uitproberen, net als de mama's en papa's van de kindjes uit onze klas. 









Proficiat patékes, jullie hebben hard gewerkt en het resultaat mag er zijn!

Voor alle foto's, klik hier.