Waarom zijn er mummies?

Hoi allemaal!

Tijdens ons project over Egypte leerden we vooral over mummies en piramides! We probeerden onze projectvragen op te lossen:

Waarom maken ze mummies?


Hierbij leerden we over het geloof van de Egyptenaren in een leven na de dood. De Egyptenaren wilden goed bewaard blijven na hun dood om hun volgend leven te kunnen beginnen. De goden Osiris en Anubis bepaalden of een overledene het verdiende om een nieuw leven te krijgen door diens hart te wegen.
Hoe maak je een mummie? Waarmee zijn ze ingewikkeld?

stap 1: lichaam wassen
stap 2: ingewanden eruit halen
stap 3: lichaam in een zoutbad stoppen
stap 4: lichaam met olie inwrijven
stap 5: geluksbrengers op het lichaam leggen
stap 6: inwikkelen met repen stof
stap 7: mummie in een sarcofaag bewarenWaarom is een mummie geen skelet? (deze vraag kwam later)

Omdat de lichamen goed bewaard zijn gebleven. We hebben dit uitgetest met stukjes appel. We onderzochten welk product het beste de appel in zijn originele staat houdt. We probeerden suiker, water, zout en niks. Zout was de overduidelijke winnaar!Leven mummies? Kunnen ze kijken? Of bewegen?

Nee. Mummies zijn lichamen van dode mensen. Alleen in films of verhalen kunnen ze bewegen.Welke kleur hebben piramides? Waarvan zijn ze gemaakt?

Beetje 'geel-bruin-oranje'. Ze zijn gemaakt van hele grote stenen.Hoe maak je een piramide?

Een groot vierkant maken en dan altijd een kleiner vierkant erbovenop bouwen.Welke taal spreken ze in Egypte?

In het oude Egypte maakten ze gebruik van hiërogliefen. We leerden dat ze symbolen hadden voor letters, maar ook voor hele woorden. We maakten onze eigen hiërogliefen in klei.Wat doen ze in Egypte?

Hiervoor gebruikten we het verhaaltje van Rami, een jonge Egyptenaar die vlakbij de Nijl woont. Ons verhaal had geen prenten, dus die maakten we helemaal zelf! Wie benieuwd is naar het verhaal van Rami kan het boek lezen in onze klas. Het zal op de tafel in de kring liggen.Alle foto's rond dit project vind je hier.
We vierden ook nog feest voor Lena en Nand! Gelukkige verjaardag lieve schatjes!


Reacties