Hoe maak je kleren? + al onze feesten en uitstappen!

Hoi allemaal!

De afgelopen weken leerden we over kleren maken!

We wilden graag weten waar stof vandaan kwam en leerden dat die vaak uit de natuur komt! We zagen een filmpje over de zijderups en bedachten al snel dat ook schapen ons wol gaven. Niet alleen dieren, maar ook planten geven ons materiaal om stoffen te maken (vb. katoenplant).
We leerden dat sommige stofjes rekken en andere niet en natuurlijk dat stof in allerlei kleuren bestaat!

In onze klas stond een naaimachine. Wat een vreemd ding was dat en hoe kreeg je dat ding nu aan de praat? We openden de klepjes en drukten op de pedaal... Plankgas!


Natuurlijk begon het te kriebelen om zelf aan de slag te gaan! Gelukkig kwam Moederdag eraan en maakten we onze eigen kussentjes! En wat een werk was dat! Een 100-stappenplan leek het wel!

Eerst het patroon tekenen, dan uitknippen met een stofschaar, daarna de mooie kanten van de stof op elkaar leggen en vastspelden in de hoekjes. Hup naar de naaimachine, 'gas geven', beetje sturen, klepje omhoog, stof draaien, klepje omlaag en weer gas geven! Het kussen binnenstebuiten (of buitenstebinnen?) draaien en naar ons sneeuwtapijt van kussenvulling om ons platte kussen lekker zacht te maken!





Na ons zware werk voor Moederdag kwam er alweer een nieuw evenement aan! Het schoolfeest! We knutselden in de kleutertuin een vliegend tapijt en torens als die van de Taj Mahal! In de klas maakten we Oosterse mozaïeken om het marktje op het schoolfeest aan te vullen. Om helemaal in de Oosterse stemming te komen proefden we Turkse appelthee, mmmmm! En natuurlijk oefenden we elke dag een beetje voor ons dansje! Schudden met de billen!



Bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg aan deze topdag! Bedankt ook voor jullie bijdrage aan de Rospot! Lottes mama kwam samen met Lotte de pot halen, die we fier afgaven! (Ons Lotte komt ondertussen naar school trouwens!)


Het schoolfeest was nog maar net voorbij en daar kwam onze schoolreis al aan! Met alle kleuters naar de Zoo van Antwerpen! De foto's van de Zoo (vooral van de dieren) vind je hier.



Nadien tekenden we enkele dieren we ons konden herinneren en sorteerden we ze volgens habitat. Wie schreven en stempelden de naam van het dier erbij.



En zelfs nu was de pret nog niet uit! Enkele dagen later was het dubbel feest! 
Eerst op sportdag (Rollebolle) en dan nog het slaapfeestje van de derde kleuterklas! Alle foto's van Rollebolle vind je hier.



Na een hele middag sporten, waren we best blij dat we op school konden blijven slapen! Eerst eens testen of er wel genoeg kindjes in de klas passen! De derde kleuterklas was zo lief hun (platte) bedjes nog even te delen met de tweede. 



Meer foto's van het slaapfeestje volgen nog!

En na al deze topdagen ronden we af met onze laatste feestdag. Vaderdag!
We maakten een geurtje voor in de auto, van stof uiteraard! We zouden graag leren naaien! Daarom oefenden we eerst de rijgtechniek op oefenbordjes. Daarna waren we klaar voor het echte werk.
We tekenden een patroon op vilt en knipten het uit. We spelden het vast en dan konden we beginnen naaien. Een beetje kussenvulling erin, een heleboel geurdruppels erop, een lintje eraan, verder dichtnaaien en KLAAR!




We maakten zelf onze kleren en leerden ook hoe we ze moeten wassen dankzij Marie-Jeanne, juf Sarah (onze stagiaire!) en onze wasmachine! Onze verkleedkleren kwamen helemaal proper uit de wasmachine!





Juf Hilke had wel een klein probleempje deze week. Ze had allerlei plannen om de klas te verzetten, maar wist niet of alles wel zou passen. Daarom sloegen we de handen in elkaar en maten alles in de klas. De breedte van de tafels, de hoogte van ons verdiep, de lengte van de muur, ... 


Misschien geraakte onze Eddie geïnspireerd door het plan van onze klas, want hij maakte zelf een plan van een kamp! Hij tekende de materialen erbij zodat we exact wisten wat we moesten doen en hoe we hem konden helpen. We hielpen onze architect en samen met zijn bouwmakkers genoot hij van het resultaat.




Omdat we in leefgroep II zo'n feestbeesten zijn, vierden we ook nog enkele verjaardagen!
Proficiat Téo, Gitte, Thibeau, Sebastiaan en Jutta! En bedankt voor de heerlijke traktaties!








Voor nog meer superleuke foto's, klik hier!